top of page

Velkommen til Kattegatskolens handeplan for læsning

 

Kære forældre, elever og lærere
I 2014 trådte en ny reform for folkeskolen i kraft og med den blev begrebet "Målstyret læring" sat i fokus. Læringsmål er mål for, hvad eleverne skal kunne - altså mål for elevernes læringsudbytte. 

"Læringsmålstyret undervisning, hvor lærere og elever er engageret om at nå læringsmål, giver større læringsudbytte for eleverne end undervisning, hvor læringsmål er fraværende eller ikke tydelige for eleverne." (Morisano og Locke, 2013)

I forhold til læsning arbejdes der således med at udvikle tydelige læringsmål for den enkelte elevs læseudvikling.

Fra skoleåret 2015/2016 var de nye "Forenklede Fælles Mål" for fagene i folkeskolen klar. Formålet med at forenkle Fælles Mål har været at flytte fokus fra undervisningens indhold til elevernes læringsudbytte. 

I forhold til læsning, så findes der mål herom i alle skolens fag i de nye Forenklede Fælles Mål. Alle lærere skal altså stadig forholde sig til læsning - selvfølgelig med udgangspunkt i det særlige sprog, som kendetegner de enkelte fag.

På kattegatskolen arbejdes der pædagogisk professionelt med at udvikle læringsmål indenfor alle skolens fag i forhold til læsning, således at hver enkelt elevs alsidige læseudvikling altid er i fokus.

 

Kattegatskolens testplan for faget dansk:

Mærkesag på Kattegatskolen:

Læsning er en kulturteknik som bruges af alle mennesker hver dag. Vi læser bøger, busplaner, varedeklarationer, vejskilte, brugsanvisninger, smsér og meget mere.

På Kattegatskolen læres læsning som en færdighed til at kunne lære - "At læse for at lære". I løbet af 0.-2. kl er der fokus på at lære eleverne at bruge bogstavernes navne og lyde til at læse ord og sætninger og til sidst hele tekster.

Fra 3. klasse og hele vejen til og med 9. klasse flytter fokus, så det nu er indholdet af det eleverne læser, der er det interessante. De skal nu "Læse for at lære". Læsning bruges nu som en færdighed/teknik til at kunne tilegne sig viden.

For at elevernes læsefærdighed hele tiden udvikles, så er det nødvendigt med daglig læsetræning - også udenfor skoletiden! Derfor er det på Kattegatskolen en mærkesag, at alle elever læser mindst 20 minutter hver dag hjemme sammen med en voksen.

0.-3. klasse: På disse klassetrin er det vigtigt, at eleverne læser højt for en voksen og at der samtales om det der læses. Den bedste måde at gøre det på er, at sidde sammen med fælles fokus på det der læses.

4.-9. klassetrin: På disse klassetrin vil det i de fleste elevers tilfælde være ok, at de stillelæser (læser for sig selv) nogle dage. Det er dog stadig vigtigt, at der højtlæses for en voksen flere gange om ugen og at der samtales om det der læses.

 Evaluering af handleplanen:
Kattegatskolens handleplan for læsning  er dynamisk, dvs. at den løbende bliver skrevet om så den passer til skolens aktuelle mål og den aktuelle tid skolen er en del af.
Den udvikling af handleplanen skal alle lærere på Kattegatskolen være en del af, for det er lærerne der skal arbejde med den.
Derfor vil vi evaluere på handleplanen hvert år.
Dette vil ske på den årlige læsekonference, hvor det vil være muligt at komme med tilføjelser til handleplanen, som kan være til gavn for de lærere der skal arbejde med det pågældende klassetrin næste skoleår.
Alt sammen fordi, handleplanen skal være et brugbart redskab for alle.

 

Kattegatskolens formål med en handleplan for læsning:
Vi underviser i læsning for at sikre os, at eleverne gennem hele skoleforløbet udvikler læselyst og læseglæde som grundlag for oplevelser, indsigt og personlig udvikling.
Eleverne skal beherske kulturteknikken læsning på et niveau, der sætter dem i stand til på alle trin i skoleforløbet at anvende læsning funktionelt i deres læringsprocesser.
Med en læsepolitik vil vi opnå, at tilegnelsen af kulturteknikken læsning foregår i en naturlig progression gennem hele skoleforløbet.
Handleplanen skal fungere som en hjælp for alle lærere, som en rød tråd for læseundervisningen.

 

Kattegatskolen har tre læsevejledere som står på spring for at hjælpe  hvor de kan, men vi vil også rigtig gerne lære nyt. Så hvis nogen arbejder med noget nyt eller bare noget helt fantastisk, så kom forbi os.Der findes en samlemappe i lærerintra som hedder ”læsevejleder”, som indeholder mange ting omkring læsning og her lægger vi gerne ting ud som I arbejder med til inspiration for andre.​

 

Norddjurs kommunes handleplan for læsning:
Den kommunale handleplan for læsning blev vedtaget i marts 2009.
Den overordnede målsætning for læseindsatsen i Norddjurs Kommune:
Alle unge forlader folkeskolen med funktionelle læsefærdigheder, som gør dem i stand til at kunne læse sig til oplevelse, viden og indsigt, som de kan anvende i relevante alderssvarende sammenhænge.
Styrkelsen af børns og unges læse– og skriveudvikling sker ved at udvikle læsekulturen og læseindsatsen i et bredt samarbejde.
Elever i risiko for at få læsevanskeligheder herunder ordblindhed identificeres tidligt i skoleforløbet, og der skal være lige muligheder for en kvalificeret tidlig indsats uanset hvilken skole eleven går på.
De børn og unge som på grund af alvorlige læsevanskeligheder ikke kan opnå selvstændig læsning af alderssvarende tekster, skal i løbet af skoleforløbet have mulighed for ved hjælp af IT at opnå samme mestring, som deres kammerater.
Den kommunale handleplan for læsning skal give skolerne et kvalificeret grundlag, hvorpå de kan udarbejde deres lokale handleplan.
Handleplan for læsning i Norddjurs Kommune kan ses her

Følgende indsatser iværksættes på alle skoler i Norddjurs Kommune:
- Den sammenhængende første læsning.
- Faglig læsning — et fælles anliggende for dansklæreren og faglærerne i teamet.
- Forebyggende undervisning for elever, som er i risiko for at få læsevanskeligheder.
- IT og læsning.
- Forældreinddragelse.
- Evaluering.
- Elevernes læselyst gennem hele skoleforløbet.​

Den interaktive læsemodel illustrerer alle de områder, det er nødvendigt at arbejde med, for at opnå en god læsefærdighed.

bottom of page